вторник, 19 март 2013 г.

Въпроси

Задавате ли си въпроси? Аз – да. Доста често даже, но невинаги получавам отговор – както от себе си, така и от запитаните други хора. Това е нормално – не всеки може да знае това, което питам. Ето няколко въпроса:


Тази известна българска песен, класика едва ли не, (поздрав!):

та тази песен сега… българска ли е?

Защото някои хора твърдят, че оригиналът е този:

И уикипедията (третият най-достоверен източник на информация след гугъл и бгмама!) казва, че нашата е кавър, ама аз не вярвам: Според мен италианците са откраднали нашата яка песен и по най-долен начин са я издали като своя (осем години по-рано…)

Ама то да се терзаех само за песни! Не! Гледам аз разни клипове и филми, чета някакви книги и се чудя кой от кого е крал… Защо? Какво иска да каже авторът с тази кражба? ...

Какво се случва, ако четящите/ гледащите/ слушащите никога не разберат, че оригиналът е друг? Че това, което разглеждат, е пълно със заемки, пълно с преклонение към съответните оригинал и автор, изпълнено с ирония и/или всичко май е само чист бъзик (бел. авт. – използваме модерната версия на значението на думата – време за: Уроци по български!)


Ей-така отникъде, решихме да пуснем една песен на г-н Джордж… (Тук, ако помнехме, щяхме да кажем как се казват участващите в клипа манекенки, но сега ще кажем, че това не е толкова важно, в случай, че някой е така нахален и направо нагъл да попита…)

Поздрав и с тази страхотна руска песен, и с този любопитен клип:

Няма коментари:

Публикуване на коментар