понеделник, 6 януари 2014 г.

Фойерверки, пиратки, заря! Честита Нова Година, пиромани мамини сладки!

На всички, които по празниците запалиха само по един бенгалски огън,
както и на всички маниаци, мятащи пиратки, с намаляващ брой пръсти!

Честита 2014 година! Почти седмица измина от началото на новата година - закъснението не е случайно: около седмица ни беше нужна, за да сме сигурни, че новата реколта домашен алкохол не е опасен за здравето!

За зарята ще си говорим:
И при вас ли беше страшно, гърмяха ли се пиратки, съседите ви стреляха ли, пищяха ли алармите на колите, беше ли обвито всичко в гъста димна завеса? Ако и при вас към 00.10 часа не са се виждали фойерверките, а само сте чували, че има нещо там в завесата - знаете какво имам предвид!

За късмет, днес попаднах на видео, даващо представа какво се случва по празниците и по-специално на НГ у нас:
("Ракетната война", започнала преди два века между две села в Гърция, днес фестивал, включващ около 50 000 ракети; целта е да се уцели камбаната на "чуждата" църква с ракета)

У нас тази традиция е по-скоро тип "да уцелиш онзи притичващия или онази неправилно паркирана кола"

И се замислих колко пъти съм гледал заря и колко пъти съм бил впечатлен. За съжаление, повечето пъти съм оставал разочарован. По тази причина се порових да проверя какво правят хората за НГ с пиротехниката: това е от Лондон, а това - от Сидни. Интересно е да се види и шоуто от Дубай - най-малкото заради вертикалната форма (все пак всичко се върти около най-високата структура в света - Burj Khalifa). Хубави са, но не ме грабват, сякаш не виждам разнообразието... и тогава! Тогава видях това:


(макар и да е създадено чрез софтуер - нещо подобно си представям)

Гледайки това клипче и синхрона между звук и светлина, освен за Велико Търново, си мисля и за ето тези маниаци. Иначе - поздрав с любим синхрон:


(луната е пълна, ако не сте забелязали)

1 коментар:

  1. Нека ни е честита новата година и да ни донесе много здраве, щастие у успехи във всяко едно начинание.Като че ли последните 2-3 години няма толкова много фойерверки или по скоро сега няма много пиратки и такива силни гърмежи.Сега повечето залагат на фойерверки и някакво по силно светлинно шоу.Благодаря за статията, дано често ни пишете.Въпроса , който си задавате колко пъти сме били впечатлени може би се броят на пръстите на едната ни ръка.Но е важно да се пазим, понеже знаем че се случват и инциденти.

    ОтговорИзтриване